Bejelentkezés
Regisztráció
Tanuló bejelentkezés
Tanuló regisztráció

Covid
iránytű

Általános ismertető

A koronavírus által okozott megbetegedés (COVID-19) egy fertőző betegség, amelyet a SARS-CoV-2 vírus okoz.

A COVID-19-ben megbetegedő emberek nagy többségénél enyhe vagy közepesen súlyos tünetek jelentkeznek, és a gyógyulás speciális ellátás nélkül bekövetkezik. Előfordulhatnak azonban súlyos esetek is, amikor a beteg orvosi segítségre szorul.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által közzétett információk.

A 2019 végén Vuhanban kialakult tüdőgyulladás-járvány hátterében egy újonnan kialakult,
a béta-koronavírusok családjába tartozó vírus, a ,,súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2″ (SARS-CoV-2) igazolódott, az általa okozott megbetegedés a ,,koronavírus-betegség 2019″ (coronavirus disease 2019) – rövidített változata a COVID-19 – elnevezést kapta. A megbetegedés gyorsan szétterjedt a világon, ezért a WHO (World Health Organization) a járványt 2020. elején pandémiának nyilvánította. Európa különösen érintett. A kórokozó átvitele légúti váladék, széklet és kontaminált felületek útján történhet. A vírust nem csupán a tüneteket mutató páciensek, hanem a tünetmentesek is átvihetik. Figyelembe véve a légúti váladékkal való elkerülhetetlen expozíciót a felső tápcsatornai endoszkópia során, valamint a széklettel való expozíciót a kolonoszkópia során, az endoszkópos centrumok kiemelt rizikójúnak számítanak, főként a vizsgálóban dolgozó
személyzet számára.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elrendelte, hogy a jelenleg érvényben lévő veszélyhelyzet megszűnéséig el kell halasztani minden, az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvény 3. § i) pontja szerinti sürgős szükség körében azonnali egészségügyi ellátást nem igénylő beavatkozást. ,,sürgős szükség: az egészségügyi állapotban bekövetkezett olyan változás, amelynek következtében azonnali egészségügyi ellátás hiányában a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne.”

MGTESZ platina fokozatú támogatói

MGTESZ gyémánt fokozatú támogatói

MGTESZ arany fokozatú támogatói

Támogatók

MGTESZ platina fokozatú támogatói
FERRING Magyarország Kft.
MGTESZ gyémánt fokozatú támogatói
Anamed Orvosi és Analitikai Műszerkereskedelmi Kft.
Olympus Europa SE & Co. KG
HUN-MED Kft.
Egis Gyógyszergyár Zrt.
MGTESZ arany fokozatú támogatói
MicroMedical Kft.
Endo Plus Service Kft.
NUTRICIA Magyarország Kft.
Medicons Orvoselektronikai-konzultáns Kft.
Richter Gedeon Nyrt.

Közösség

Facebook

Instagram

Kapcsolat

(E) info@endoszkopos-szekcio.hu

(T) 06 (1) 000 0000

Információk

Feltételek

Adatvédelmi irányelvek

Copyright © 2022

Legyen tájékozott
az MGTSZ világában!