Hungarian Association of Gastrointestinal Endoscopy
Endoszkópos Szekció
Magyar Gasztroenterológiai Társaság

HírlevélJoomla Extensions powered by Joobi

Főtámogatónk

További támogatóink

Hírek

Az Endoszkópos Szekció aktivitásai 2014-ben

2014. április 25-27. között dr. Gurzó Zoltán  szervezte az Endoszkópos Szekció támogatásával a 3. közös kongresszust a Marosvásárhelyi Egyetem Gasztroenterológiai Tanszékével.

2014. május 15-én Szegeden került megrendezésre a 4. Endoszkópos Ultrahangos Training a Szegedi Tudományegyetem, I. sz. Belgyógyászati Klinikáján. dr. Czakó László, dr. Dubravcsik Zsolt, dr. Szepes Attila és dr. Szepes Zoltán mutatott be endoszkópos ultrahangos vizsgálatokat.

2014. június – MGT 56. nagygyűlés – a szekció tagjai küldték be a legtöbb összefoglalót, 4 délutáni ülésen 37 szabadon  bejelentett előadás hangzott el, Pierre Deprez professzor state-of-art előadása mellett.

ESGE endoszkópos workshop került megrendezésre 2014. szeptember 12-13-án Prágában. A nemzetközi Faculty tagjaként előadást és endoszkópos élő bemutatót tartott dr. Gyökeres Tibor. A rendezvényen 10 fiatal magyar kolléga vehetett részt pályázat alapján a FALK és MSD cégek támogatásával. 

2014. október 3-4-én került megrendezésre Pécsett, a Tudásközpontban a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Endoszkópos Szekciójának 2014. évi Vándorgyűlése dr. Vincze Áron főszervezésével. A kongresszus főtémája „Szövődmények endoszkópia során, rizikófaktorok, megelőzés és ellátás” volt. A vándorgyűlésen 307 résztvevő regisztrált. A főtéma előadásait 22 felkért előadó tartotta 5 szekcióban, az asszisztensi fórumon 3 előadás hangzott el. Nagy érdeklődés kísérte a 20 szabadon bejelentett előadást és teltház mellett került sor a 15 videó esetbemutatásra is. Friedrich László emlékérmet ebben az évben Rácz István professzor vehette át. A kétévenként esedékes vezetőségválasztásra is sor került, a szekció elnöke dr. Szepes Attila, jövőbeni elnöke dr. Gyökeres Tibor, titkára dr. Vincze Áron, a vezetőség tagjai dr. Madácsy László, dr. Orosz Péter, dr. Szepes Zoltán és dr. Topa Lajos lettek. A zsúfolt szakmai programot péntek este a Zsolnay Mauzóleum meglátogatása és a Zsolnay Negyed E78 rendezvénytermében tartott bankett vacsora színezte.  A kongresszus szakmai sikeréhez a PTE I. sz. Belgyógyászati Klinika gasztroenterológus csapata és endoszkópos asszisztensei részvétele nagyban hozzájárult, az ő munkájukat is szeretnénk még egyszer megköszönni! Köszönet illeti minden előadónkat és üléselnökünket a színvonalas előadásokért és az időkeretek pontos tartásáért. A vándorgyűlésen 20 műszer illetve gyógyszerforgalmazó cég kiállítással vett részt, támogatásukat ezúton is köszönjük. A vándorgyűlés nyereségéből a szervezők 300.000,- Ft-ot ajánlottak fel a Magyar Gasztroenterológiai Társaságnak.

Az előadók többsége hozzájárult előadásaik közzétételéhez, ezek a honlapon regisztrált tagok számára már elérhetőek.

UEGW Bécs 2014. október: Learning Centerben Gecse, Hritz, Madácsy és Gyökeres dr-ok oktatóként szerepeltek. A Lecture Theater-ben Gyökeres dr. előadást tartott.

2014. november 28-29-én Berlinben az ESGE Quality in Gastrointestinal Bleeding rendezvényén a Honvédkórház csapata 4 poszterrel szerepelt, az egyik poster grant-et nyert el.

2014. december 13-14. közt Kairóban került sor a 16. International Workshop in Therapeutic Endoscopy rendezvényre, melyen Gyökeres Tibor a nemzetközi Faculty tagjaként előadást tartott és endoszkópos élő bemutatón vett részt. A Faculty tagjai voltak még Jacques Deviére, Marc Giovannini, Horst Neuhaus, Prasad Ayer, Nageshwar Reddy.

 

ESGE ügyek

ESGE Governing Board, Councillor – Gyökeres Tibor

ESGE Education Committee tagja – Madácsy László, Gyökeres Tibor, Rácz István

ESGE Quality Improvement Committee, Hepatobiliary Group members: Czakó László, Gyökeres Tibor, Lower GI Group member: Rácz István

2014-ben dr. Szmola Richárd (Országos Onkológiai Intézet) "The utility of microRNA markers in the diagnosis of pancreatobiliary tumors" című pályázata nyerte el az ESGE Research Grant-et.

Pályázat 40 év alattiak részére 6-8 hetes képzési programra akkreditált expert centrumokban. Ilyen hivatalos ESGE képzőhely működik Győrben is Rácz professzor úr is vezetésével.

2015. évre Module II. grantet nyert Hyderabadba – Hritz István

2015. november 13-14, Budapest – Quality in Endoscopy ERCP & EUS Symposium. Faculty members: Gyökeres Tibor, Hunyady Béla, Szepes Attila

2016. március vége, Budapest: ESGE Standards in Colonoscopy: Guidelines and News. Workshop with live demostration. Director: Gyökeres Tibor

 

Editorial Board

Endoscopy Editorial Board: Rácz István

Visible Human Journal of Endoscopy Editorial Board: Gyökeres Tibor

 

Egyéb

Elkészült a szekció honlapja (http://www.endoszkopos-szekcio.hu). A honlapon aktuális információk, a szekció vándorgyüléseinek története, szakmai ajánlások szerepelnek. Az eseménynaptárt folyamatosan aktualizáljuk, elérhetőek a korábbi endoszkópos rendezvények programfüzetei is. A Galériában már elérhetőek a két legutóbbi vándorgyűlésen készült fotók, valamint a felkért előadások közül azok, melyek előadói a közzétételhez korábban hozzájárultak. Tervezzük, hogy a régebbi vándorgyűlésektől is begyűjtjük és közzétesszük a fotókat, előadáskivonatokat. A honlap létrehozása a Ferring nagylelkű támogatásával volt lehetséges.  Kérjük a szekció tagjait, hogy regisztráljanak a honlapon, a Galériába feltöltött fényképek, korábbi események részletes programjai, előadáskivonatai csak bejelentkezett tagjaink számára elérhető.

Endoszkópos On-line Atlasz Demeter Pál dr. szerkesztésében a Ferring támogatásával már működik, http://www.medicalonline.hu/endoszkopos-atlasz/

Az Endoszkópos könyv várható megjelenése szerkesztőváltás miatt a 2015-ös Nagygyűlés ideje. Szerkesztők: Bene László, Gyökeres Tibor és Pap Ákos.

A tagság figyelmét ismételten szeretnénk felhívni a miskolci munkacsoport endoszkópos statisztikai adatgyűjtésére, kérjük az éves jelentések továbbítását Nagy György főorvos úrhoz.

2014. december 29.

  

Dr. Szepes Attila                    Dr. Gyökeres Tibor                Dr. Vincze Áron

elnök                                       leendő elnök                          titkár

Kapcsolat

Magyar Gasztroenterológiai Társaság
Endoszkópos Szekció

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Média

Facebook  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Copyright © Magyar Gasztroenterológiai Társaság - Endoszkópos Szekció. Minden jog fenntartva.
Scham Industries Duvinet